Κοντινοί Προορισμοί

Άγιος Αρσένιος

Σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από την μονή Χριστού Δάσους και ενός χιλιομέτρου από τις Πεταλούδες υψώνεται μεγαλοπρεπής ο νέος μεγάλος ναός του προστάτη της Πάρου, Αγ. Αρσενίου του θαυματουργού.

Ο ναός αυτός θεμελιώθηκε το έτος 1998 και εγκαινιάσθηκε το 2003. Είναι μία τρουλλαία βασιλική, παραλαγή του τόπου του εγγεγραμμένου σταυρού, με δύο κωδωνοστάσια στην πρόσοψή του και με πρόπυλο.

Από το έτος 1980 είχαν αρχίσει οι προσπάθειες ανεγέρσεως ενός νέου μεγάλου ναού, προς τιμήν του προστάτη της Πάρου Αγ. Αρσενίου. Είχε αποφασισθεί να ανεγερθεί στη μονή Χριστού Δάσους, στην οποία ο άγιος έζησε, αγίασε και εκοιμήθη και στην οποία βρίσκεται ο τάφος του και ο μικρός ναός που είχε χτίσει πάνω από αυτόν ο τότε ο Μητροπολίτης Παροναξίας, μακαριστός Χερουβείμ Άνινος. Τα χρόνια πέρασαν και το έτος 1990 ήρθε από το Κιλκίς, ως Μητροπολίτης Παροναξίας, ο Παριανός επίσκοπος κ. Αμβρόσιος Στάμενας. Ένας από τους πρώτους στόχους που έθεσε ο  Μητροπολίτης ήταν η ανέγερση του νέου μεγάλου ναού του Αγ. Αρσενίου. Έπειτα από πολλές περιπέτειες, αποφασίσθηκε ο νέος ναός να αναγερθεί στην περίοπτη θέση που σήμερα υψώνεται. Οι εργασίες προχώρησαν ταχύτατα και σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν, χάρη στις ακοίμητες φροντίδες του Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου, με την οικονομική συμπαράσταση του Ἱ. Προσκυνήματος της Εκατονταπυλιανής, με την βοήθεια του Συλλόγου “Άγιος Αρσένιος” των Αθηνών και προπάντων, με τις γενναίες συνεισφορές επωνύμων και ανωνύμων πιστών.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2002, σε μία λαμπρή τελετή, έγιναν τα εγκαίνια του ωραίου αυτού ναού, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Αμβρόσιο, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών.

Σήμερα τελούνται δύο λειτουργίες (31 Ιανουαρίου & 18 Αυγούστου).

Μονή Μεταμορφώσεως (Χριστός στο Δάσος)

Γυναικεία, κοινοβιακή, του 17ου αi. Βρίσκεται περίπου 6 χλμ. νοτιοδυτικά από την Παροικία. Το καθολικό τιμάται στο όνομα της Μεταμορφώσεως του Χριστού, ενώ στο βόρειο τμήμα της δυτικής εξωτερικής αυλής, είναι κτισμένος ο ναός του πολιούχου της Πάρου Αγίου Αρσενίου (1800 – 1877), εκεί όπου και ο βρίσκεται ο τάφος του. Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στη Μονή.

Το κτηριακό συγκρότημα αποτελούσε «υποστατικό» της οικογένειας Νικ. Μαυρογένη ως το 1793, όταν τότε η σύζυγός του και τα παιδιά του το αφιέρωσαν στον Δημοτικό ναό της Πανάγιας Εκατονταπυλιανής, της οποίας οι επίτροποι και πρόκριτοι της Παροικίας, απεφάσισαν το 1805 να ιδρύσουν κοινοβιακή Μονή. Μετά την κοίμηση όμως του Αγ. Αρσενίου (1877) μετετράπη σε ιδιόρρυθμη και τέλος, από το 1977 και εξής λειτουργεί ως κοινοβιακή, με ηγουμένη την οσιότατη μοναχή Αρσενία Τσαντουλή και μοναχές μόνο τρεις.

Η ίδρυση και αναδιοργάνωση της Μονής Χριστού οφείλονται στον ηγούμενο της Μονής Αγ. Γεωργίου Λαγκάδας – Μαρπήσσης π. Κύριλλο Παπαδόπουλο (1745 – 1833). Η Μονή καλείται και Άγιος Αρσένιος, επειδή εδώ εκοιμήθη στις 31 Ιανουαρίου 1877, είχε δε διατελέσει πνευματικός πατέρας των μοναζουσών και ηγούμενος της Μονής Αγ. Γεωργίου Λαγκάδας – Μαρπήσσης.

Πύργος των Αλησάφηδων

Σε απόσταση 500 μέτρων από τις «Πεταλούδες» και στην κορυφή ενός μικρού λόφου, δεσπόζει ο θρυλικός Πύργος των Αλησάφηδων. Σήμερα είναι ερειπωμένος και εγκαταλελειμμένος, κατοικία των πλασμάτων του Θεού.

Η παράδοση διασώζει τα εξής:

Τον καιρό της τουρκοκρατίας ζούσαν στον πύργο 12 αδέλφια μαζί με την αδερφή τους. Το επίθετο τους, Αλησάφης.

Κάποιο φθινοπωρινό απόγευμα έφθασαν στις δυτικές ακτές του νησιού Αλγερινοί πειρατές. Σκοπός τους ήταν να αρπάξουν την μονάκριβη αδερφή των Αλησάφηδων και τα πλούτη της οικογένειας.

Μετά από τη σθεναρή αντίσταση και ύστερα από πολιορκία αρκετών ημερών, οι πειρατές για να επιτύχουν την κατάληψη του Πύργου έκοψαν την παροχή νερού από την πηγή των «Πεταλούδων». Οι αδελφοί απελπισμένοι μετά από αυτό, αντί να παραδώσουν την αδελφή τους σε χέρια άθεων και αλλόφυλων προτίμησαν να την σκοτώσουν και να κάνουν ηρωική έξοδο. Κατά τη διάρκεια της εξόδου από τον Πύργο και τα 12 αδέλφια βρήκαν τραγικό θάνατο απο τους πειρατές.

Μέσα στον ερειπωμένο Πύργο υπάρχει και σχετική μαρμάρινη επιγραφή που λέει για την ίδρυση του.

Βιβλιογραφία: Νικηφόρου Γ. Κυπράιου (Τα Πάρια)

Μενού