Euplagia

Οι «πεταλούδες» όπως λέγεται η περιοχή, είναι ένας βιότοπος που δημιουργήθηκε με την πάροδο του χρόνου χάρη στη βοήθεια του πηγαίου νερού. Η πηγή που υπάρχει στην περιοχή μας συνέβαλλε στην γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων που αυτή τη στιγμή καλύπτουν τον βιότοπο σε τέτοιο σημείο, που ο ήλιος σπάνια φτάνει στο έδαφος.

Πανύψηλα κυπαρίσσια άνω των 500 ετών, μεγάλες αγριελιές, πεύκα και αγριοσυκιές είναι από τα πιο αξιοσημείωτα δέντρα που μπορεί κάποιος να θαυμάσει εδώ. Δε λείπουν όμως και τα οπωροφόρα, όλα αγκαλιασμένα με καταπράσινους κισσούς. Μανταρινιές, πορτοκαλιές, ροδιές, μουριές αποτελούν μέρος του επισκέψιμου χώρου.

Οι πεταλούδες εδώ, είναι ενός είδους όλες.

Το χρώμα τους είναι μαύρο με κιτρινόλευκες ρίγες. Όταν πετούν όμως, εμφανίζονται 2 επιπλέον κόκκινα φτερά, που κυριαρχούν χρωματικά.

Η συγκεκριμένη πεταλούδα, όπως άλλωστε όλες οι πεταλούδες, κατά την ανάπτυξη τους περνούν από τέσσερα ξεχωριστά στάδια γνωστά ως μεταμόρφωση.

αυγό

προνύμφη ή κάμπια

νύμφη ή χρυσαλίδα

ώριμο έντομο

Στο τελευταίο αυτό στάδιο παρουσιάζεται στην κοιλάδα μαζικώς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η μετακίνηση αυτή γίνεται σταδιακά. Αρχίζει στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο τα θηλυκά εγκαταλείπουν την κοιλάδα και ταξιδεύοντας μόνο νύχτα, πηγαίνουν να αποθέσουν τα αυγά τους σε περιοχές με θαμνώδη βλάστηση σε αείφυλλα & σκληρόφυλλα φυτά. Το κάθε θηλυκό αφήνει περίπου 100 αυγά μικρότερα από ένα χιλιοστό και μετά πεθαίνει. Οι κάμπιες βγαίνουν αρχές Οκτωβρίου, εποχή που στη μεσόγειο αρχίζουν οι βροχές. Έτσι έχουν άφθονη τροφή. Άλλωστε το tiger moth τρέφεται μόνο σε αυτό το στάδιο της ζωής του, που κρατάει όλον τον χειμώνα. Αρχές Μαΐου η κάμπια μεταμορφώνεται σε χρυσαλίδα και έτσι αναδύεται το τέλειο έντομο. Η πεταλούδα δεν τρέφεται πια. Στο σώμα της όμως έχει αποθηκεύσει αρκετό λίπος. Είναι τα καύσιμα για το καλοκαίρι, τόσο για την αναπαραγωγή όσο και για την επιβίωση.

O μεγαλύτερος όμως εχθρός και κύριος υπεύθυνος για τη μείωση του αριθμού των πεταλούδων στη κοιλάδα είναι ο άνθρωπος.

Οι επισκέπτες δε μπορούν να αναλογιστούν το κακό που μπορεί να προκαλέσουν κάνοντας θόρυβο ή ενοχλώντας τις πεταλούδες προκειμένουν να τις δουν να πετούν. Πετώντας, καταναλώνουν την ενέργεια που είχαν αποθηκεύσει στο σώμα τους με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να επιβιώσουν ώστε να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους. Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε, κατά την επίσκεψή σας να μας βοηθήσετε να διατηρήσουμε αυτόν τον βιότοπο, που όπως πολλοί αλλοι, κινδυνέυει να χαθεί.

Για αυτό λοιπόν:

Μην κουνάτε τα φύλλα ούτε τα κλαδιά
Μην τις ακουμπάτε
Μην τις ενοχλείτε με οποιονδήποτε τρόπο.
Η ησυχία είναι απαραίτητη για την επιβίωση της πεταλούδας
 

Μενού